Babiččina štola

Suroviny na recept babiččina štola:

  • 750 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 250 g másla
  • 1 žloutek
  • 30 g droždí
  • 500 ml polotučného mléka
  • 50 g rozinek
  • 50 g kandovaného ovoce
  • 50 g oloupaných nasekaných mandlí
  • kůra z jednoho citrónu
  • sůl
  • 300 g cukru moučka

Postup:

Mouku vsypeme do mísy, uděláme důlek, přidáme nadrobené droždí, špetku cukru a 500 ml vlažného mléka.
Přikryjeme mísu utěrkou na dobu 15 min, po kterou necháme vzejít kvásek. Poté přidáme do těsta ostatní
zbylé suroviny s tím, že mléko je vlažné a 200 g másla je rozpuštěno a vlažné teploty. Zaděláme tužší těsto, které necháme na 3 – 4 hod. kynout v zakryté míse při pokojové
teplotě. Po vykynutí z těsta vytvarujeme bochník přímo již na plechu, na kterém budeme Babiččinu štolu péct.
Necháme takto kynout další 0,5 hod. Mezitím si předehřejeme troubu na 160 °C. Po 0,5 hod. kynutí plech se
štolou vložíme do trouby a pečeme asi 20 min. Poté teplotu snížíme na asi 130 °C a pečeme ještě dalších 40 minut.
Necháme vychladnout, povrch vánočky potřeme asi 50 g rozpuštěného másla a posypeme moučkovým cukrem.
Dobrou chuť!