Bigos

Suroviny pro recept bigos:

  • 400 g hlávkového zelí
  • 400 g kysaného zelí
  • 400 g vepřového masa
  • 200 g uzeného bůčku
  • 100 ml červeného vína
  • 100 g sušených švestek
  • 1 lžička majoránky
  • 2 lžičky mleté papriky
  • 3 lžíce sádla
  • 1 větší cibule
  • 1 klobása
  • 2 lístky bobkového listu
  • pepř
  • sůl

Příprava vydatné polévky bigos:

Nejdříve nakrájíme hlávkové zelí, které potom povaříme do poloměkka v osolené vroucí vodě. Scedíme a necháme okapat. Pak nakrájíme nadrobno cibuli, klobásku na kolečka, maso a bůček na kostičky. Cibuli dále orestujeme na sádle, přidáme maso. Až maso zbělá, zaprášíme ho paprikou, trošku osmažíme a podlijeme vínem. Přidáme sůl, pepř a za podlévání vodou dusíme do poloměkka. Přidáme bůček, kysané zelí a bobkové listy. Před koncem vaření vmícháme hlávkové zelí, švestky a klobásku. Podle chuti osolíme, opepříme, přidáme majoránku a ještě chvíli povaříme. Bigos podáváme s chlebem.

Vyzkoušejte také další recepty na polévky:

Valašská štědračka

Havířská fazolačka

Chabaštová polévka s uzeným bůčkem

Couračka

Brokolicový krém

Slovácká cibulačka