Chabaštová polévka s uzeným bůčkem

Suroviny na chabaštovou polévku s uzeným bůčkem:

  • 200 g uzeného bůčku
  • 100 g fazolí
  • 40 g hladké mouky
  • 40 g sádla
  • 40 g cibule
  • 150 g hlávkového zelí
  • česnek
  • pepř
  • sůl

Postup:

Přebrané a vyprané fazole zalijeme studenou vodou, tolik aby byly dostatečně potopeny a necháme je 6 hodin namáčet. V téže vodě je pak povaříme, dolejeme převařenou vodou, přidáme syrový uzený bůček a vaříme skoro do měkka. Vařený bůček vyjmeme, do polévky přidáme omyté, košťálů zbavené nakrouhané hlávkové zelí, které trochu povaříme. Na tuku opražíme do růžova cibuli, přidáme hladkou mouku a uděláme jíšku. Touto pak zahustíme polévku. přidáme třený česnek, na menší kostky nakrájený uzený bůček, opepříme, osolíme a necháme 5 minut povařit.

Další recepty na polévky:

Savojská bramborová polévka

Bramborová polévka s kysanou smetanou

Pórková polévka s balkánským sýrem

Brokolicový krém

Fazolačka