Chřestová polévka

Suroviny na chřestovou polévku:

  • 300 g chřestu
  • 1250 ml vody
  • sůl
  • 2 mladé póry
  • zelená petrželová a celerová nať
  • 30 g sádla
  • 30 g hladké mouky
  • 100 ml smetany
  • 1 žloutek
  • muškátový oříšek
  • 60 g dušené rýže

Postup:

Chřest nakrájíme na kolečka, vložíme ho do osolené vody, přidáme očištěné póry, zelenou petrželovou a celerovou nať a vaříme na mírném ohni 40 minut. Zahustíme jíškou, kterou si připravíme ze sádla a hladké mouky. Nakonec zjemníme smetanou, v níž jsme rozmíchali žloutek, okořeníme nastrouhaným muškátovým oříškem, přimícháme dušenou rýži a chřestová polévka je hotova.

Další recepty na polévky:

Studená rajčatová polévka

Cuketová polévka

Bigos