Hanácký poškrabek

Suroviny na hanácký poškrabek:

  • 450 ml mléka
  • 600 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 20 g droždí
  • sůl

Postup:

V jedné třetině vlažného mléka rozpustíme droždí, přidáme špetku cukru, trochu mouky a rozmícháme, čímž vytvoříme řídké těsto (kvásek), který necháme vykynout. Do mísy prosejeme mouku, rozklepneme vejce (část žloutku ponecháme na potření bochánků), osolíme, vlejeme vykynutý kvásek a propracujeme se zbytkem mléka v těsto, aby se v něm vytvářely vzduchové bubliny a aby se nelepilo na stěny mísy. Připravené těsto necháme vykynout a tvoříme z něj bochánky, které opět necháme kynout. Bochánky klademe na vymaštěný plech a potíráme je žloutkem rozředěným mlékem. v mírné troubě je pečeme, přičemž občas okropíme bochánky studenou vodou. Po upečení je přykryjeme navlhčeným ubrouskem. Hanácký poškrabek podáváme jako přílohu k povidlové omáčce.