Kapr v černé omáčce

Suroviny na recept kapr v černé omáčce:

  • 1 kapr
  • 3 lžíce kořenové zeleniny
  • 1 cibulka
  • 1 citrón
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce švestkových povidel
  • 1 lžíce strouhaného perníku
  • 1 lžíce rozinek
  • 1 lžíce mandlí
  • 1 lžíce octa
  • 200 ml červeného vína
  • 10 sušených švestek
  • 6 lžic oleje
  • divoké koření
  • sůl
kapr v černé omáčce

Postup:

Kapra vykucháme, zbavíme šupin a hlavy a podélným řezem za hřbetní kostí rozpůlíme. Opláchneme ve vlažné vodě a nasekáme na porce, které dáme do slané vody a vaříme přibližně 10 minut. Zeleninu s cibulí očistíme, nakrájíme na plátky a společně s cukrem osmahneme na poloviční dávce oleje dohněda a zalijeme vývarem z kapra. Pak přidáme na plátky nakrájený citrón, švestková povidla, divoké koření ocet a strouhaný perník. Omáčku zahustíme jíškou připravenou ze zbylého oleje a hladké mouky, dobře rozšleháme, dolijeme zbytek vývaru a vyříme asi jednu hodinu. Provařenou omáčku přecedíme zpět na kapra, přidáme trochu červeného vína, dosolíme a dochutíme cukrem. Jako vložku přidáme předem namočené rozinky, sušené švestky a olopané spařené mandle. Omáčku s rybou krátce podusíme. Kapr v černé omáčce se podává s knedlíkem.

Vykoušejte také:

Jaroslavický kapr

Jihočeský kapr Jordán

Kapří hranolky

Kapr na pivě

Kapr na červeném víně

Pečený kapr po francouzsku