Suroviny na lotrinský koláč:
- 250 g hladké mouky
- 80 g tuku
- 1 vejce
- sůl
- mléko podle potřeby
- tuk na vymazání formy
Suroviny na náplň:
- 150 g šunky
- 0,2 l smetany
- 2 vejce
- 100 g tvrdého sýra
- muškátový oříšek
- sůl
Postup:
Prosátou hladkou mouku zpracujeme se změklým tukem, trochou soli, vejcem a takovým množstvím vlažného mléka, aby vzniklo středně tuhé těsto. Necháme ho asi půl hodiny odpočinout v ledničce. Koláčovou formu vymazanou tukem vyplníme tence vyváleným těstem, vytvarujeme zvýšene okraje a dáme do předehřáté trouby zapéct. Po zapečení na těsto rozložíme plátky šunky, zalijeme smetanou, v níž jsme rozšlehali vejce, strouhaný sýr, trochu soli a nastrouhaného muškátového oříšku. Lotrinský koláč upečeme dozlatova, poté je vyjmeme z trouby a necháme 5 minut stát. Nakrájíme jej na porce a podáváme teplý.
Vyzkoušejte také provensálský sýrový koláč s rajčaty.