Lotrinský koláč

Suroviny na lotrinský koláč:

  • 250 g hladké mouky
  • 80 g tuku
  • 1 vejce
  • sůl
  • mléko podle potřeby
  • tuk na vymazání formy

Suroviny na náplň:

  • 150 g šunky
  • 0,2 l smetany
  • 2 vejce
  • 100 g tvrdého sýra
  • muškátový oříšek
  • sůl

Postup:

Prosátou hladkou mouku zpracujeme se změklým tukem, trochou soli, vejcem a takovým množstvím vlažného mléka, aby vzniklo středně tuhé těsto. Necháme ho asi půl hodiny odpočinout v ledničce. Koláčovou formu vymazanou tukem vyplníme tence vyváleným těstem, vytvarujeme zvýšene okraje a dáme do předehřáté trouby zapéct. Po zapečení na těsto rozložíme plátky šunky, zalijeme smetanou, v níž jsme rozšlehali vejce, strouhaný sýr, trochu soli a nastrouhaného muškátového oříšku. Lotrinský koláč upečeme dozlatova, poté je vyjmeme z trouby a necháme 5 minut stát. Nakrájíme jej na porce a podáváme teplý.

Vyzkoušejte také provensálský sýrový koláč s rajčaty.