Lovecké závitky

Suroviny pro lovecké závitky:

  • 500 g jelení nebo srnčí kýty bez kostí
  • 200 g jeleního nebo srnčího předního masa bez kosti
  • 60 g slaniny
  • 1 vejce
  • 30 g hladké mouky
  • 60 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 80 g cibule
  • 40 g sádla
  • pepř celý i mletý
  • nové koření
  • bobkový list
  • jalovec
  • sůl

Postup:

Z jelení nebo srnčí kýty nakrájíme plátky, nařízneme okrajové blány, aby se při úpravě nekroutily, naklepeme, mírně osolíme, opepříme a klademe na ně takto připravenou náplň:

Jelení nebo srnčí přední maso semeleme na masovém strojku, přidáme polovinu na kostičky nakrájené slaniny, mletý pepř, vejce, sůl a nepatrnou dávku mletého nového koření a vše dobře promícháme. Připravené plátky masa posypeme na nudličky krájenou zeleninou (mrkev, petržel, celer) a pak na ně klademe připravenou masovou náplň. Z plátků a náplně vytvoříme závitky, které převážeme bílou nití, nebo propíchneme páratkem.

Zbývající polovinu slaniny nakrájíme a usmažíme na ni dozlatova cibuli. Přidáme celé nové koření, celý pepř, bobkový list, případně jalovcové bobulky. Připravené závitky nejprve opečeme na sádle, pak je vložíme do základu ze slaniny, cibule a koření, ve kterém je za občasného míchání pod pokličkou dusíme. Podle potřeby doléváme vodu. Zpola dušené závitky vyjmeme, šťávu vysmahneme do tuku tak, aby se voda vyvařila a zustal jen tuk a cibule, zaprášíme moukou, kterou opět vysmahneme a zalijeme vodou. Do šťávy, kterou necedíme, vložíme závitky a dodusíme. Jako přílohu podáváme rýži, brambory, houskové knedlíky nebo těstoviny.

Štítky:,