Olomoucké tyčinky

Suroviny na olomoucké tyčinky

  • 2 olomoucké tvarůžky
  • 250 g vařených brambor
  • 80 g tuku
  • 250 g polohrubé mouky
  • prášek do pečiva
  • sůl
  • půl lžičky sladké papriky
  • bílek na potření
  • kmín

Příprava olomouckých tyčinek:

Tvarůžky a brambory nastrouháme a společne rozmačkáme, na vál prosejeme mouku s práškem do pečiva, rozmělníme tuk, osolíme, přidáme papriku a společně s bramborovou směsí zparcujeme vláčné těsto. Můžeme je zředit troškou mléka a necháme asi dvě hodiny odpočinout.

Těsto vyválíme na asi 5 mm vysoký plát, radýlkem nakrájíme úzké tyčinky, potřeme je bílkem, posypeme kmínem a na vymazaném plechu je prudce upečeme.

Vyzkoušejte také:

Brynzové koláčky

Škvarkové placky

Slezské pirohy