Pařížský zapečený květák

Suroviny:

  • 1 květák
  • 150 g ementálu nebo jiného tvrdého sýra
  • 100 g uzeného masa
  • 60 g másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 1 žloutek
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

Větší květák uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Okapaný vložíme do máslem vymazané zapékací misky. Polovinu ementálu nebo jiného tvrdého sýra a uzené maso nakrájíme na tenké hranolky a květák jimi prošpikujeme. V hrnci si uděláme z másla a mouky bílou jíšku a za stálého míchání přidáváme mléko až se utvoří hladký bešamel, do kterého přidáme pepř, sůl a druho půlku sýra (trochu si odložíme na posypání). Povaříme, odstavíme z ohně a do vychladlého bešamelu vmícháme žloutek. Květák pomažeme sýrovým bešamelem, posypeme ještě trochou sýra a zapečeme dorůžova v troubě. Podáváme s vařenými brambory.