Provensálská rajčata s vejci

Suroviny pro recept provensálská rajčata s vejci:

  • 6 rajčat
  • 6 vajec
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 20 g másla
  • 1 lžička moučkového cukru
  • zelená petželka
  • mletý pepř
  • sůl

Příprava provensálských rajčat s vejci:

Rajčata podélne rozkrojíme, osolíme, na každé přidáme špetku cukru a necháme deset minut odležet. Mezitím na pánvi rozehřejeme olej s máslem a rajčata do něj pokládáme naříznutou stranou. Kolem nasypeme nadrobno nakrájenou cibuli. Během pečení do rajčat často pícháme vidličkou, aby rychleji pouštěla šťávu. Asi za čtvrt hodiny je otočíme a šťávu necháme trochu zkaramelizovat. Nakonec na pánev mezi rajčata rozklepneme vajíčka jako volská oka. Všechno posypeme sekanou petrželkou, prolisovyným česnekem, pepřem a solí. Podáváme s tmavým nebo bílým chlebem.