Rožnovské lívance s medem

Suroviny na rožnovské lívance s medem:

  • 250 g hladké mouky
  • 80 g hrubé mouky
  • 25 g droždí
  • 25 g moučkového cukru
  • 300 ml mléka
  • 1 vejce
  • olej nebo tuk na smažení
  • 250 g medu
  • 80 g nasekaných vlašských ořechů
  • kyselá smetana nebo šlehačka
  • citrónová kůra
  • sůl

Postup:

Do mírně nahřátého mléka vložíme rozdrobené droždí. Přidáme cukr, vejce, sůl, strouhanou citronovou kůru a za stálého míchání zasypáváme napřed hladkou a pak hrubou moukou. Dobře promícháme, těsto přikryjeme ubrouskem, přistavíme k teplu a necháme kynout. Po vykynutí naléváme těsto naběračkou do olejem nebo tukem potřené a rozpálené pánvičky a pečeme z obou stran do růžova. Horké lívance potíráme medem, posypeme sekanými vlašskými ořechy, stáčíme jako amolety a klademe na vyhřáté talíře. Před podáváním zdobíme rožnovské lívance s medem smetanou nebo po délce zdobíme šlehanou šlehačkou.

Vyzkoušejte také:

Valašské frgály – Hrušťáky