Škvarkové pagáčky

Suroviny na škvarkové pagáčky:

  • 20 g droždí
  • 1 lžička cukru
  • 4 lžíce mléka
  • 400 g hladké mouky
  • 200 g škvarků
  • 1 vejce
  • zakysaná smetana
  • 2 lžíce škvařeného sádla
  • mletý pepř, sůl
  • 1 bílek na potření

Postup:

Připravíme si kvásek tak že, droždí rozmícháme s cukrem, vlažným mlékem a dvěma lžícemi mouky a necháme na teplém místě vykynout. Na vál prosejeme mouku, přidáme pomleté škvarky, kvásek, vejce, sádlo, sůl, pepř a smetanou zaděláme tužší těsto. Necháme je v chladnu několik hodin odležet a nakynout, pak je vyválíme na plát silný asi 6 mm, vykrájíme větší kolečka, přeložíme je na plech a necháme trochu nakynout. Potřeme je rozšlehaným bílkem, nožem uděláme mřížky a upečeme do červena ve středně vyhřáté troubě (200°C). Škvarkové pagáčky podáváme teplé nebo studené.

Vyzkoušejte také:

Brynzové koláčky

Škvarkové placky

Slezské pirohy