Slezské pěry

Suroviny na slezské pěry:

  • 160 g hrubé mouky
  • 2 vejce
  • 2 až 3 polévkové lžíce mléka
  • 80 g povidel
  • 80 g másla
  • 80 g cukru krupice
  • mák
  • sůl

Postup:

Hrubou prosátou mouku, vejce a trochu soli zpracujeme v těsto, které vyválíme na vále v tenkou placku (asi půl cm silnou) a krájíme obdelníčky o velikosti asi 6 x 8 cm. Do středu obdelníčku nanášíme mlékem rozředěná povidla. Okraje potřeme vejcem, přehneme v půli, spojíme konce, které přimáčkneme tak, aby povidla nemohla vytékat. Taštičky ihned zaváříme ve slané vařící vodě. Asi po třech minutách varu, kdy taštičky ztuhly, je opatrně vařečkou nadzvedneme a vaříme dále asi sedm minut. Uvařené scedíme, propláchneme teplou vodou a promastíme aby se nelepily. Zbytel másla rozpustíme a přelejeme jím taštičky na talíři, posypeme mletým mákem a cukrem. Slezské pěry možno sypat také mletou skořicí, promísenou s mletým cukrem.