Ukrajinský boršč

Suroviny na ukrajinský boršč:

  • 250 g hovězího masa
  • 100 g kořenové zeleniny
  • 100 g červené řepy
  • 40 g sádla
  • 4 lžíce rajčatového protlaku
  • ocet
  • 20 g hladké mouky
  • 200 g brambor
  • 100 g bílého hlávkového zelí
  • 1 bobkový list
  • mletý pepř
  • 2 rajčata
  • 1 stroužek česneku
  • zakysaná smetana
  • pažitka

Postup:

Maso uvaříme v osolené vodě zároveň s očištěnou kořenovou zeleninou. Měkké maso a zeleninu vyndáme a vývar přecedíme. Červenou řepu nakrájíme na nudličky a udusíme na polovině sádla spolu s rajčatovým protlakem a trochou octa. Zalijeme vývarem z masa, přidáme jíšku připravenou ze zbytku sádla a mouky, očištěné a nakrájené brambory, nakrájené bílé hlávkové zelí, bobkový list, mletý pepř a oloupaná nakrájená rajčata. Všechno uvaříme doměkka, přimícháme nakrájené uvařené maso se zeleninou a ochutíme třeným česnekem. Do porcí na talířích přidáme podle chuti zakysanou smetanu a nakrájenou pažitku. Ukrajinský boršč musí být hustý.

Další recepty na polévky:

Bigos

Bramborová polévka s kysanou smetanou

Savojská bramborová polévka

Nepravá gulášová polévka

Květáková polévka se sýrem