Velikonoční beránek z třeného těsta

Suroviny na velikonočního beránka z třeného těsta:

  • 200 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 5 vajec
  • 240 g hladké nebo polohrubé mouky
  • 1/4 kypřícího prášku do pečiva
  • půl citrónu

Postup:

Máslo nakrájíme na malé kousky a necháme změknout při pokojové teplotě. Přisypeme cukr a utřeme ho s tukem do pěny. Přidáme žloutky a zpracováváme, dokud není hmota hladká. Ochutíme nastrouhanou citrónovou kůrou a šťávou z poloviny citrónu. Vmícháme prosetou mouku s kypřicím práškem do pečiva. Nakonec spojíme se sněhem ušlehaným z bílků. Sníh přidáváme opatrně po lžíci a vmícháváme velmi jemně, aby těsto zůstalo nadýchané.
Hotové těsto nalijeme do formy vymazané tukem a vysypané hrubou moukou. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 60 minut. Přesvědčíme se vpichem špejle, jestli je velikonoční beránek upečený. Pokud těsto už nelepí, necháme je krátce vychladnout ve formě a poté ho vyklopíme na kovovou mřížku, kde se teplota ustálí.

Další recepty na velikonočního beránka:

Velikonoční beránek tvarohový

Velikonoční beránek z kynutého těsta

Velikonoční beránek s medem

Jednoduchý hrnkový beránek

Kakaový beránek s kokosem

Velikonoční beránek s vaječným likérem

Velikonoční beránek s banány

Velikonoční beránek s pudinkem

Velikonoční beránek z piškotového těsta