Zapečená červená řepa

Suroviny:

  • 2 kg červené řepy
  • 400 ml smetany
  • 1 lžička sladké papriky
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce strouhanky
  • 2 lžíce strouhaného parmezánu
  • sůl
  • 1 citrón

Postup:

Červenou řepu dobře omyjeme a uvaříme ve slané vodě. Scedíme, necháme trochu vychladnout, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Zapékací mísu vymažeme máslem, na dno nalijeme polovinu smetany a posypeme polovinou vychladlé, na másle osmažené strouhanky. Na tento základ stejnoměrně rozložíme osolené a citronovou šťávou pokapané plátky červené řepy. Polijeme zbylou smetanou, povrch posypeme druhou polovinou osmažené strouhanky smíchané s parmezánem a sladkou červenou paprikou a zapečeme v horké troubě.