Zelný guláš

Suroviny na zelný guláš:

  • 400 g hovězího předního masa
  • 80 g sádla
  • 80 g cibule
  • rajský protlak
  • 40 g hladké mouky
  • 600 g brambor
  • 800 g hlávkového zelí
  • mletá paprika
  • kmín
  • sůl

Postup:

Omyté a očištěné maso nakrájíme na stejnoměrné kostky. Na sádle usmažíme dozlatova cibuli s kmínem a přidáme mletou papriku. Do tohoto základu vložíme pokrájené maso, které při občasném míchání rychle podusíme ve vlastní šťávě, pak přidáme sůl, rajský protlak, zalijeme trochou vařící vody a dusíme pod pokličkou. Při dušení občas zamícháme a dolijeme horkou vodou. Hotové maso vyjmeme, základ necháme vysmahnout do tuku, zaprášíme moukou a za stálého míchání restujeme asi pět minut. Pak zalijeme přiměřenou dávkou horké vody a necháme zavařit. Přidáme oloupané syrové na kostičky krájené brambory a na nudličky krájené hlávkové zelí. Vše pak zavaříme ještě 15 – 20 minut. Přidáme maso a promícháme. Jako přílohu podáváme chléb.

Další recepty na guláš:

Segedínský guláš

Zabijačkový guláš

Hovězí guláš (maďarský recept)

Štítky:,